Du som har tänkt skaffa dig en valp måste tänka på många saker. Den som inte tidigare har haft en hovawart eller inte tidigare har haft hund har svårt att vara förutseende och det är till dem som det här avsnittet i första hand riktar sig.
Varför har du fastnat för just en hovawart?
En hovawart tycker om mycket motion och vill gärna ha arbetsuppgifter. Det är ingen hund som man bara går runt kvarteret med några gånger om dagen. Den talar om (skäller) när någon närmar sig. Det är ofta en uppfostringsfråga hur mycket hunden skäller.
Frågor till uppfödare
När du så småningom kommit i kontakt med en uppfödare bör du fråga om följande:
- Uppfyller valpens båda föräldrar Svenska Hovawartklubbens avelskrav? För att uppfylla RAS både avseende hälsa, mentalitet, arbetsegenskaper och exteriör bör varje kombination minst motsvara klubbens avelskrav.
- Klargör för uppfödaren varför du vill skaffa en Hovawart (förutom som familjemedlem) tex bruksarbete, lydnad eller utställning. Diskutera ifall uppfödarens kombination passar ihop med dina önskemål
- Hur ser det ut ibland föräldrarnas syskon och eventuella tidigare avkommor när det gäller hälsa, mentalitet, arbetsegenskaper och exteriör?
- Hjälper uppfödaren till med den viktiga utvärderingen av rasen såsom MH/MT/röntgen för kullen framöver?
Hos uppfödaren
När du träffar uppfödaren och tittar på valpen är följande saker viktiga:
Titta på valpens föräldrar
Det är ofta omöjligt att bedöma temperamentet och en del andra egenskaper hos en valp som är åtta veckor eller yngre. Genom att titta på valpens föräldrar kan man få en bättre uppfattning om hur valpen kan komma att bli som vuxen hund. Tiken måste du kräva att få träffa och om det är möjligt ska du också titta på hanen.
Päls
Tänk på att tikens päls efter valpningen kan vara ganska sliten och urfälld, det är helt normalt. Om du vill veta hur pälsen brukar se ut kan du be att få titta på ett fotografi.

Lydnad – bruks – utställning
Du som köper en hovawart bör vara mycket intresserad av att jobba med din hund t ex i bruks eller lydnad. Ska du ställa ut hunden, tala om det för uppfödaren.
Val av valp
Det är svårt att välja den valp som bäst motsvarar önskemålen om du är ovan eller okunnig. De allra flesta uppfödare hjälper dig gärna med detta. Tala därför om precis vad du har för önskemål.
OBS! Tinga inte valpar hos flera uppfödare. Det förorsakar ofta problem.
Välj uppfödare
Eftersom du bör kunna vända dig till uppfödaren och fråga om allt när det gäller hunden i flera år framöver bör du inte bara välja en valp du trivs med utan också välja en uppfödare du har förtroende för. Den frågan kan bara du avgöra. Det har ingenting med storleken på uppfödarens verksamhet att göra.
En uppfödare kan aldrig garantera att den valp du valt kommer att bli utställningsvinnare, exemplarisk i lydnad eller dylikt.
Det enda uppfödaren kan garantera är att valpen vid åtta veckors ålder inte är rumsren.
När du har bestämt dig
När du kommit så långt att du bestämt dig för en valp så får du tidigast hämta den vid 8 veckors ålder. När du hämtar valpen ska uppfödaren ha förberett alla papper och besiktningar m m.
Detta bör du kontrollera:
- Matlista för valpen.
- Avmaskningen är utförd.
- Vaccination är utförd.
- Valpen är veterinärbesiktigad och veterinärintyg finns.
Intyget ska inte vara äldre än sju dagar.
- Köpekontrakt.
- Registreringsbevis.
- Ägaranmälan till Svenska Kennelklubben.
- Ansökan om hundförsäkring.