Rasens historia 

Hovawart är en gammal ras med anor från medeltidens Tyskland. Namnet Hovawart betyder gårdvar och stammar från tyskan (Hova = gård och wart = väktare).

König

König – Hovawart urfader

1800-talets Hovawart var en hund med inblandning av andra raser. Målet var att få fram en robust och rörlig hund med goda väktarinstinkter. Förutom att den var en uppskattad familjemedlem användes den som drag- och vakthund.

1922 började tyska uppfödare (under ledning av Kurt F. König) att intressera sig för rasen och beslöt sig för att rekonstruera den efter medeltida beskrivningar. I gamla bergsbyar hittades enstaka lämpliga hundar som kom att ingå i ett omfattande avelsarbete tillsammans med bland andra långhårig schäfer, newfoundlandshund och leonberger.

Vid andra världskriget drabbades rasen av en enorm nedgång för att 1947 långsamt börja öka igen. Hovawarten hade blandats ganska friskt med andra raser under kriget. Det var ett tungt rekonstruktionsarbete som rasvännerna hade framför sig.

1937 blev Hovawart godkänd som ras av den tyska kennelklubben. Rasen blev snabbt populär.

1946 anslöts rasen till brukshundsgruppen i Tyskland. Sedan 1964 är Hovawart en av sju tyska tjänstehundsraser.

Rasen kom till Sverige genom Ulrika Borg (kennel Hejderidarens) som 1967 importerade den svarta tiken Cara von Goldigtor från Schweiz, året efter kom Boy von Goldigtor till Sverige.

1970 registrerades den första kullen Hovawart i Sverige. Under 70-talet började fler uppfödare att intressera sig för rasen.

Årligen registreras 160 – 200 Hovawart i Sverige, en siffra som hållit sig relativt konstant de senaste åren. Uppskattningsvis finns cirka 2.000 hundar i Sverige.

 

Beställ broschyr

En valpbroschyr för valpköpare kan laddas ner via länken nedan.

Ladda ner (PDF, Unknown)

Visit Us On FacebookCheck Our Feed